In februari 2020 werd de eerste corona-besmetting in Nederland vastgesteld. Dit was het startpunt van wat je op zijn minst een enerverende periode voor de Nederlandse maatschappij kunt noemen. Bij het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) is de 'corona-collectie' (archief 1793) nu beschikbaar gekomen.

Sociale media & websites gearchiveerd

In de 'begintijd' van de corona-crisis waren er in Nijmegen tal van (maatschappelijke) organisaties die de burger wilde ondersteunen in deze onzekere en onvatbare tijd. Zij zetten websites en sociale mediapagina’s op, bedoeld om informatie op te delen, om ondersteuning te bieden, of gewoon om de normale gang van zaken in deze abnormale tijd toch vorm te geven.

Een aantal van deze websites en social mediapagina’s zijn door het RAN in de periode 2020 (en begin 2021) gearchiveerd. Het gaat om de website van Buitenblik, de facebookpagina’s van Bindkracht 10, van Doneer een Bon, van Radio Macaroni en van Collectief Café De Plak, het Youtube-kanaal van Wij Weezenhof en de Instagrampagina van het Canisius College.

Raadpleegbaar in het RAN

Vier jaar na de eerste Nederlandse besmetting zijn deze websites en social mediapagina’s - en de daarop te vinden video's, foto's en berichten - bij het RAN raadpleegbaar. Vanwege juridische beperkingen voorlopig wel alleen op de studiezaal, dus wees welkom! De studiezaal is dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 17 uur geopend. Er is dan ook altijd een medewerker aanwezig die kan helpen zoeken. De archief-beschrijvingen zijn vanuit huis vast te raadplegen via deze link.

Lees hier alle nieuwsbericht van het RAN.