Zoals elk jaar is de eerste dag van het nieuwe jaar waarop we open zijn voor publiek Openbaarheidsdag. Honderden archiefstukken uit de archieven die we beheren worden dan openbaar en zijn vanaf dat moment in te zien.

Het overzicht van de 335 dossiers die per 1 januari 2023 openbaar worden vindt u in de Lijst van bestanddelen openbaar per 01-01-2023 (pdf, 1,12 Mb). U kunt de dossiers inzien in onze studiezaal.

Overheidsarchieven

Veruit de meeste van deze stukken zitten in gemeentelijke archieven (241). Ze bevatten bijvoorbeeld personeelsdossiers van de Nijmeegse Distributiekring en Luchtbeschermingsdienst, en 84 dossiers over de vergunningverlening aan bedrijven door verschillende gemeenten.

Boevenboek

Het laatste dagboek van Martha Waaldijk (1923-1983) wordt openbaar. Zij groeide op in een pro-Duits gezin in Nijmegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield zij dagboeken bij, waarin haar sympathie voor de bezetter duidelijk blijkt. Martha bleef schrijven nadat ze direct na de bevrijding in de cel belandde, als 20-jarige politiek gevangene. Haar dagboek uit die tijd noemde ze het ‘Boevenboek’. Het 'boevenboek' is door het RAN gefotografeerd en in het geheel te bekijken via de Digitale Studiezaal.

Verder zijn er niet veel spannende dossiers. Hoewel… de openbaar geworden bevolkingsregisters en akten van de burgerlijke stand zijn natuurlijk een belangrijke bron voor stamboomonderzoekers. Met deze openbaring komen er vier archieven bij die per 1 januari geheel openbaar zijn.

Lees hier alle nieuwsberichten.