Op woensdag 14 september bracht zangeres en performer Lakshmi een bezoek aan Nijmegen in het kader van ONGEKEND. Zij maakt voor ONGEKEND een performance over de stadsvernieuwing van de Benedenstad, een thema gekozen door het Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. 

Oral History

's Ochtends ging Lakshmi naar het Oude Weeshuis in de Benedenstad. Ze sprak daar met (oud-) bewoners over het leven in de benedenstad, over vroeger en over nu. Als onderdeel van het project wil het Regionaal Archief Nijmegen de collectie Oral History in de verhalenbank (zie bijvoorbeeld de interviews met Wim Janssen) over de Benedenstad uitbreiden. Hiervoor is inmiddels een introductieavond met een aantal vrijwilligers geweest.

Het archief in

's Middags lazen we in het archief stukken over de stadsvernieuwing in de Benedenstad. Ook werd een kijkje in de depots genomen en kreeg Lakshmi een rondleiding door het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De stukken kwamen onder meer uit het archief van het Buurtcomité Benedenstad dat zich in de jaren '70 en '80 met succes inzette voor sociale woningbouw in de wijk, zodat oude bewoners konden terugkeren. Ook stukken over de Sanering Oude Stad (S.O.S.) die de discussie in de jaren '30 aanzwengelde, werden bekeken. En natuurlijk rapporten en beleidsdocumenten van de gemeente (bijvoorbeeld). Hoe moest men omgaan met de 'onmaatschappelijken'? 

Optreden

Benieuwd naar wat Lakshmi gaat maken van al deze informatie? 19 oktober organiseren ONGEKEND, Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een avond over de stadsvernieuwing van de Benedenstad. Lakshmi zal daar een nummer zingen wat zij speciaal voor dit project gemaakt heeft. Er zijn 75 plekken. Kaarten kopen kan via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Lees hier alle nieuwsberichten.