GeschiedenisLokaal024 is vernieuwd!

Het gratis bronnenplatform GeschiedenisLokaal heeft een fris nieuw uiterlijk! Op GeschiedenisLokaal024 vindt u primaire bronnen over de geschiedenis van de regio Nijmegen. De bronnen zijn gratis te downloaden op hoge resolutie voor gebruik in presentaties op bijvoorbeeld het digibord of in profielwerkstukken. Om het overzichtelijk te maken zijn de bronnen ondergebracht in thema’s die aansluiten bij de tien tijdvakken in het voortgezet onderwijs.

Tools

Naast het nieuwe uiterlijk is de structuur van de website aangepast. Op de homepage navigeert u gemakkelijk naar de beschikbare thema’s, tijdvakken, tools en bronnen. Om de leerlingen te helpen met het lezen en begrijpen van oude teksten, bevat de site transcripties en hertalingen van de aangeboden bronnen. Sommige bronnen zijn ook opgenomen in een tijdlijn. Daarnaast kunt u via de tool ‘Bronnen op de kaart’ in één oogopslag zien aan welke locaties de bronnen binnen een thema verbonden zijn. Tot slot kunt u met de tool ‘Toen en nu’ een situatie uit het verleden met het heden vergelijken.

Samenwerking

De meeste bronnen op GeschiedenisLokaal024 zijn afkomstig uit het Regionaal Archief Nijmegen, maar er staan ook bronnen op van andere erfgoedinstellingen. De bronnen geven een heel divers beeld van de Nijmeegse geschiedenis: zo is er natuurlijk ruime aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook over bijvoorbeeld de Nijmeegse kermis staat verrassend bronmateriaal online. Klik vooral eens rond!

Het vernieuwen van het GeschiedenisLokaal is mogelijk gemaakt door Stichting Zabawas, VSBfonds, Hendrik Muller Fonds, NOT Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.