In de afgelopen maanden zijn al onze doop-, trouw- en begraafboeken gedigitaliseerd. De scans zijn nu voor iedereen te bekijken in onze Digitale Studiezaal.

Inschrijving in doop-, trouw- of begraafboek opzoeken

In de collectie Personen en Locaties kunt u op naam en datum zoeken in de doop-, trouw- en begraafboeken. U kunt hiervoor in het zoekscherm bij het zoekveld bron kiezen voor 'begraafboeken, 1673-1812', 'doopboeken, 1608-1907' of 'trouwboeken, 1592-1907'. 

Bij elke inschrijving ziet u uit welk archiefstuk de informatie komt en op welk folio (bladzijde) de informatie staat. Via de link bij afkomstig uit archief komt u uit bij het archiefstuk. De scans van het doop-, trouw- of begraafboek zijn daar te bekijken.

De juiste scan opzoeken

Het folionummer ziet u op de scans met potlood in de boven- of onderhoek geschreven. Het folio, eventueel gedeeld door 2, geeft u meestal een goede indicatie bij welke scan u moet zijn. Dit hangt er vanaf of elke pagina in het boek is genummerd, of alleen elke rechterpagina.

U kunt het folionummer het beste direct onder de viewer intypen bij Ga naar scan. U ziet dan snel aan de hand van het folionummer op de scan of u iets vooruit of achteruit moet bladeren. U kunt een nieuw nummer (hoger of lager) ingeven bij 'Ga naar scan' om vooruit of achteruit te bladeren.

Onder de viewer kunt u bij 'Ga naar scan' een nummer intypen om direct naar een scan te gaan.

Voorbeeld

Stel, uw voorouder is Jeanne Ravanel. In haar inschrijving in het doopregister wordt vermeld dat ze op 5 september 1700 is gedoopt. De inschrijving staat in inventarisnummer 1202, folio 39. 

De beschrijving van de doop van Jeanne Ravanel. Door op de rode link te klikken, komt u bij de scans van het boek.

Wanneer u klikt op de rode link, komt u uit bij het doopboek van de Waalse gemeente. Als u bij 'ga naar scan' nummer 39 invult en op enter klikt, ziet u de scan van folio 64 en 65. Dat is te ver. In dit boek is elke pagina genummerd en worden er twee folio's per scan getoond. U weet daardoor dat u dichter in de buurt van de juiste scan zit, wanneer u het folionummer deelt door 2.

Als u bij 'ga naar scan' nummer 20 invult ziet u folio's 28 en 29. U moet dan nog 5 scans verder (10 folio's). U kunt dan bij 'ga naar scan' nummer 25 invullen. Op scan 25 is folio 39 aan de rechterkant te zien. In het midden staat de inschrijving van Jeanne Ravanel. 

Onder de viewer kunt u bij 'Ga naar scan' een nummer intypen om direct naar een scan te gaan. In dit geval is gekozen voor scan 25. U ziet in de viewer linksboven (klein) folionummer 38 staan.

Hulp

Soms zijn de folionummers niet goed leesbaar of is een boek net iets anders ingedeeld. Komt u er zelf niet uit, mail ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dan kijken wij met u mee wat de juiste scan is.