Onlangs hebben wij weer een aantal verbeteringen doorgevoerd in onze publieksomgeving, de Digitale Studiezaal. Hierdoor wordt het voor u als gebruiker makkelijker om door onze archieven en collecties te zoeken. 

Verbeteringen

Wat is er verbeterd in de Digitale Studiezaal?

  • Er is een aparte zoekingang gemaakt voor bouwvergunningen. Hierin kunt u zoeken door bouwvergunningen van een aantal gemeenten in ons werkgebied. Meer informatie leest u op de informatiepagina Bouwvergunningen.
  • De periodefilter is aangepast. Waar u voorheen filters kon gebruiken die waren gebaseerd op de tijdvakken in het onderwijs, kunt u nu op eeuwen filteren. Vanaf 1800 kunt u ook per 50 jaar filteren.
  • Bij kranten en adresboeken ziet u een 'snippet' in het zoekresultaat. Dat is het stukje tekst waarin uw zoekterm is gevonden. Zo kunt u al in het resultatenoverzicht beoordelen of het resultaat mogelijk interessant voor u is of niet.
  • Bij kranten wordt de scan al getoond in het resultatenoverzicht. Zo ziet u al snel of het bijvoorbeeld gaat om een pagina met advertenties of niet. Zo kunt u uw zoekresultaat beter beoordelen.
  • In de Beeldbank en de collectie Film en geluid kunt u nu zoeken en filteren op het auteursrecht. Uitleg over de vier soorten auteursrecht die in onze collectie voorkomen, leest u op de pagina Auteursrecht
  • Het zoekscherm van de bibliotheek is aangepast. U kunt nu kiezen of u met vrij zoeken door de beschrijvingen wilt zoeken, of ook door alle gekoppelde PDF's. Dit laatste zal u meer resultaten opleveren, maar kan mogelijk minder relevant zijn voor uw vraag. Verder is het veld auteur aangepast naar een vrij in te vullen veld.
  • Bij archiefstukken wordt nu ook de fysieke staat van het stuk vermeld, wanneer dit inzage kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer een archiefstuk ernstige mechanische schade heeft, zoals het reglement van het schippersgilde. Kijk voor meer informatie over het inzien van dergelijke stukken op de pagina Kwetsbare archiefstukken.
  • In de zoekresultaten kan nu ook worden geklikt op de beschrijving om naar een detailpagina te gaan (niet meer alleen via het icoontje of de thumb).
  • Voor (1) Archieven en archiefstukken, (2) Personen en locaties en (3) Bibliotheek is een nieuw filter ingesteld waarmee kan worden gefilterd op de aanwezigheid van gekoppelde scans/digitale bestanden.

Suggesties

We blijven voortdurend onze Digitale Studiezaal verbeteren. Dit doen we op basis van gebruikersonderzoeken, een bezoekerspanel en overleg met andere archieven in Nederland. Suggesties voor verbeteringen zijn altijd welkom.