De archieven van de gemeente Nijmegen van de jaren 1985 tot en met 1998 kunt u vanaf nu aanvragen en bekijken in onze studiezaal. Deze archieven bevatten veel informatie over allerlei gebeurtenissen en ontwikkelingen in Nijmegen in deze periode. 

Waalsprong

In de jaren '90 breidde de stad Nijmegen zich uit naar het noorden, over de rivier de Waal. Het nieuwe woongebied kreeg de naam 'Waalsprong'. In 1998 werd het dorp Lent hierdoor onderdeel van de gemeente Nijmegen. Daarvoor hoorde Lent bij de gemeente Elst. In het archief van de Harde Sector 1985-1998 vindt u veel dossiers over de grenswijzigingen van Nijmegen met de buurgemeenten Bemmel, Elst en Valburg. 

Mariënburg

In datzelfde archief vindt u ook informatie over de ontwikkeling van de stad Nijmegen, bijvoorbeeld over de herinrichting van het gebied rondom de Mariënburgkapel vanaf eind jaren ’90. Het Mariënburg met het archief, de bibliotheek, de Stadswinkel en LUX werd toen ontwikkeld. Ook de Marikenstraat en Moenenstraat maakten onderdeel uit van deze grote verbouwing. Onder de naam 'Centrum 2000' vindt u hier allerlei dossiers over.

Watersnood 1995

In het archief de Dienst Sociale Zaken 1985-1998 vindt u meer informatie over de bestrijding van de watersnood van 1995. Toen bereikte het water in de Waal een recordhoogte. Inwoners van de Ooijpolder, het Land van Maas en Waal en de Betuwe werden geëvacueerd. Ook in Nijmegen werden evacués ondergebracht, bijvoorbeeld in de Jan Massinkhal. 

De archieven inzien

In totaal gaat het om 320 meter archiefmateriaal uit de volgende archieven:

U kunt de archiefstukken uit deze archieven aanvragen en tijdens openingstijden in de studiezaal bekijken.