Het Regionaal Archief Nijmegen is op zoek naar verhalen van bewoners van barakkenkamp Wederopbouw aan de Ten Hoetstraat 21 Nijmegen.


Kamp Wederopbouw

Eind jaren ‘40 begin jaren ‘50 was er aan de Ten Hoetstraat 21 een barakkenkamp. Het was bedoeld om bouwvakkers die aan de wederopbouw van Nijmegen werkten, te huisvesten. Het kamp kreeg de naam Wederopbouw.

Nissenhutten

Het kamp bestond uit 15 nissenhutten en twee grote barakken rond een open binnenplaats. Zo’n nissenhut had een halfrond dak van gebogen golfplaten met aan de voor en achterkant een opgemetseld geveltje. Binnen had een gezin de beschikking over twee ruimtes. Een woongedeelte en een slaapgedeelte. De twee grote barakken waren deels voor gemeenschappelijk gebruik en deels ingericht als privévertrekken voor kampbeheerder De Vries en zijn gezin.

Kinderen uit het kamp met een moeder? Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

KNIL-militairen en mariniers

Vanaf 1950 werden er militairen en hun gezinnen opgevangen die uit Indonesië kwamen. De Gelderlander uit die tijd spreekt over militairen van het Koninklijk Nederlands Militair Leger (KNIL) en over Mariniers. Onlangs hebben we van de dochter van kampopzichter H.J. de Vries een aantal foto’s gekregen van het barakkenkamp. We zijn heel erg geïnteresseerd in mensen die ons meer kunnen vertellen over die tijd in het kamp. Heeft u daar gewoond, of kent u mensen die er gewoond hebben? Of heeft u andere informatie over het Kamp? Neem dan contact op met het Regionaal Archief Nijmegen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vier peuters spelend met driewielers in het kamp
Peuters in het kamp. Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen