Per 1 januari 2019 worden er weer stukken uit onze archieven openbaar. Deze archiefstukken kunt u vanaf woensdag 2 januari 2019, Openbaarheidsdag, bij ons op de studiezaal aanvragen en inzien.

In de lijst met bestanddelen openbaar per 01-01-2019 (pdf, 319 kB) kunt u een volledig overzicht bekijken van de archiefstukken van het Regionaal Archief Nijmegen die per 1 januari 2019 openbaar worden. De meer dan 100 archiefstukken uit deze lijst kunt u vanaf woensdag 2 januari 2019 zonder beperkingen in onze studiezaal aanvragen. Daarom noemen we deze dag ook wel Openbaarheidsdag.

De meeste archiefstukken die per 1 januari 2019 openbaar worden, komen uit 1943 of 1968. Wat opvalt aan de stukken uit de Tweede Wereldoorlog is dat het leven aan de ene kant gewoon door leek te gaan. Leerlingen kregen hun rapporten en de Maria Geboortekerk in Lent kreeg bijvoorbeeld warmeluchtverwarming. Aan de andere kant is de invloed van de bezetting goed terug te zien in de archiefstukken. Dezelfde kerk moest bijvoorbeeld ijzerdraad leveren ten behoeve van de Wehrmacht. In de rapportcijferlijsten van de Avondschool staan aantekeningen dat leerlingen met de opleiding stopten omdat zij naar Duitsland vertrokken of omdat ze geen fiets meer hadden om naar school te gaan.