Bijna 28.000 oorlogsbronnen uit het Regionaal Archief Nijmegen zijn nu via het Netwerk Oorlogsbronnen online te doorzoeken. Het gaat om alle archieven en beschrijvingen van archiefstukken die gelinkt zijn aan de Tweede Wereldoorlog, van zowel Nijmegen als van de regiogemeenten.     

Het aanbod aan bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog in Nederland is versnipperd. Het wordt voor geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog dankzij het Netwerk Oorlogsbronnen gelukkig steeds makkelijker om door de Nederlandse oorlogsbronnen te zoeken. Inmiddels staan er meer dan 10 miljoen Nederlandse oorlogsbronnen op deze landelijke collectieportal.

Het Regionaal Archief Nijmegen heeft eerder haar archiefbeschrijvingen als open data beschikbaar gesteld. Hierdoor kon het Netwerk Oorlogsbronnen deze beschrijvingen opnemen in de landelijke collectieportal. De oorlogsfoto’s (6791) en boeken over de Tweede Wereldoorlog (272) waren al doorzoekbaar via het Netwerk Oorlogsbronnen.

In een ander project in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen laat het Regionaal Archief Nijmegen de archieven met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog digitaliseren. Hierdoor zijn deze oorlogsbronnen straks niet alleen online te doorzoeken, maar ook vanuit huis te bekijken. 

Een brief van het Nederlandsche Roode Kruis over de verwijdering van Joden van lijsten van bloeddonoren, 14 maart 1941 (archief 2, inventarisnummer 40201).