De Nijmeegse archieftoegangen zijn nu beschikbaar als open data. Het gaat om meer dan 1200 archieftoegangen met daaraan gekoppeld meer dan 300.000 beschrijvingen van archiefstukken.

Het Regionaal Archief Nijmegen stelde al eerder enkele datasets beschikbaar als Open data, zoals de bibliotheek en indexen op de bevolkingsregisters en de DTB-boeken. Aan dat rijtje mogen we nu ook onze archieftoegangen toevoegen.

In een archieftoegang worden de beschrijvingen van archiefstukken opgesomd en gerangschikt (in de vorm van een plaatsingslijst of een inventaris). Een archieftoegang vormt hierdoor de primaire toegang op een archief, om zo op efficiënte wijze archiefstukken te kunnen beheren en vinden.

De Nijmeegse archieftoegangen kunnen via een zogenaamde OAI-PMH-koppeling worden gedownload middels harvesting. Deze mogelijkheid is niet van direct belang voor de doorsnee archiefgebruiker, maar wel voor andere partijen als wetenschappelijk onderzoekers, ontwikkelaars en portaalbouwers. Dankzij deze voorziening zijn al onze archieftoegangen inmiddels ook te vinden via Archives Portal Europe. De koppeling is mede tot stand gebracht dankzij Archives Portal Europe en onze softwareleverancier DEVENTit.