Onlangs heeft de Rechtbank Den Haag Erfgoed Leiden veroordeeld tot een boete voor het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten. Naar aanleiding van dit vonnis heeft het Regionaal Archief Nijmegen helaas moeten besluiten een groot aantal scans van ansichtkaarten in de beeldbank offline te halen.

Het vonnis in de procedure van Uitgeverij Voet tegen Erfgoed Leiden kan verstrekkende gevolgen hebben. Archieven in Nederland hebben honderdduizenden oude foto’s online staan waarvan vele anoniem zijn.

Daar waar het mogelijk is hebben wij met auteursrechthouders afspraken gemaakt om hun foto’s op onze website te publiceren. In veel gevallen is de maker en/of auteursrechthouder van foto’s echter niet te achterhalen om expliciet toestemming te krijgen. Het tonen van de foto’s in de beeldbank zien wij juist als een manier om onbekende rechthebbenden zich te laten melden. In deze gevallen geven we in de beeldbank aan dat de afbeelding auteursrechtelijk beschermd is; de afbeelding is niet te downloaden en wordt alleen in een lage resolutie getoond.

Voor ruim 1700 ansichtkaarten achten wij het risico van publiceren nu echter te groot. U kunt deze ansichtkaarten nog wel bekijken op de computers in onze studiezaal.

Als Regionaal Archief Nijmegen stellen wij ons ten doel de door ons beheerde afbeeldingen op onze eigen website en als Open Data aan te bieden voor hergebruik door het publiek. De afgelopen decennia schonken vele verzamelaars, fotografen en particulieren hun foto’s en collecties aan het archief. Voor de beschikbaarstelling op internet zijn veel van deze foto’s door het archief gedigitaliseerd en door vrijwilligers beschreven. Om het zoeken naar afbeeldingen van Nijmegen en omgeving voor historisch onderzoek, het illustreren van publicaties of voor eigen plezier of herinneringen via onze digitale studiezaal mogelijk te houden, blijven wij ons inspannen om zo veel mogelijk foto’s in de beeldbank te blijven tonen.