Geallieerde soldaten vlak na de bevrijding, vertrekkende Nederlandse arbeiders naar Duitsland en Anton Mussert tijdens de ingebruikname van het NSB-kindertehuis de Westerhelling. Gedigitaliseerde foto’s van deze en andere gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in en rond Nijmegen zijn door het Netwerk Oorlogsbronnen verzameld in een landelijk WO2 Open Data Depot.

Open Data Depot

De open oorlogsbronnen van Nijmegen en de rest van Nederland zijn te bekijken via bit.ly/OpenOorlogsbronnen. Deze oorlogsbronnen kunnen vrijelijk worden gebruikt door bijvoorbeeld scholieren in hun werkstuk, door media in kranten of in documentaires en in tentoonstellingen, apps of games. In het WO2 Open Data Depot zijn rond een aantal veel belichte WO2-thema’s als bevrijding, mobilisatie en verzet in totaal ruim 900 kwalitatief hoogwaardige digitale foto’s en objecten verzameld. Het Netwerk Oorlogsbronnen publiceert dit materiaal in publiek domein en met open licenties als CC BY en CC BY-SA op Wikimedia Commons om hergebruik te stimuleren.

Anton Mussert tijdens de ingebruikname van het NSB-kindertehuis de Westerhelling op 30 juli 1941. Westerhelling is de naam van een villa, gelegen op de Sophiaweg 4 te Nijmegen, op de grens tussen Nijmegen en Berg en Dal. Hier konden kinderen gedurende vijf weken op krachten komen. Ze deden er aan spelletjes en sport en maakten wandelingen in de natuur. (F54452)

Materiaal uit verschillende collecties

Naast de open oorlogsbronnen van het Regionaal Archief Nijmegen, is ook materiaal uit collecties van het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust-, en genocidestudies, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Museon, Museum Rotterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Rijksmuseum en het Nationaal Archief verzameld. En van internationale instituten als Library and Archives Canada en United States Holocaust Memorial Museum (USHMM). Dankzij de bereidwillige medewerking van al deze instellingen en de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan dit materiaal open beschikbaar worden gesteld.    

Netwerk oorlogsbronnen

Het Regionaal Archief Nijmegen is deelnemer van het Netwerk Oorlogsbronnen. Dit programma werkt aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. De aanhoudend groeiende netwerkorganisatie bestaat momenteel uit tachtig deelnemende instellingen. De WO2-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl bevat ruim tien miljoen WO2-bronnen. Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds. Meer weten over het Netwerk Oorlogsbronnen? Bekijk dan de uitlegvideo.

In het project WO2 Open Data Depot werkt het Netwerk Oorlogsbronnen samen met Wikimedia Nederland, Beeld en Geluid, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Kennisland en Liberation Route Europe. Het project WO2 Open Data Depot is mogelijk dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Groep werkloze arbeiders vlak voor hun vertrek naar Duitsland, 1940 (GN15482, CC-BY-SA J.F.M. Trum - Fotopersbureau Gelderland)