Het archief van de Dienst Publieke Werken en Volkshuisvesting 1949 - 1984 (PW & V) is beschikbaar voor het publiek. Het hele archief is openbaar en alle archiefstukken zijn in te zien in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Deze is dinsdag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur geopend.

Organisatie

De hoofdingenieur, Ir. J.J.M. Morhmann, zet in 1970 in het Technisch Gemeenteblad uiteen wat de taken van de organisatie waren. 'PW & V' had in 1970 425 personeelsleden, 'waaronder 233 handarbeiders'. Meer dan de helft van de organisatie was dus gericht op de uitvoering. Dat is ook terug te zien in het archief: veel dossiers gaan over werkzaamheden. Over grotere projecten, maar ook over het herstel van bv. één specifieke woning. Het is dan ook een zeer informatierijk archief voor allerlei soorten onderzoek.

Benedenstad

Wie informatie zoekt over de naoorlogse 'restauratie' en 'rehabilitatie' van de Benedenstad, kan veel hebben aan het archief van PW & V. Van alle structuurplannen, zoals het Vijf Heuvelen Plan en het Groene Balkon (S.O.S., Sanering Oude Stad), zijn de dossiers bewaard. Soms kan het nodig zijn ook in het Secretarie Archief Gemeente Nijmegen 1946-1984 te zoeken: her en der is er overlap.

Om een voorbeeld te geven van hoe gedetailleerd een en ander nagegaan kan worden zijn de dossiers over de keermuur binnen het 'S.O.S.-plan' exemplarisch. Hier is bijvoorbeeld het 'opzichtersdagboek' van nagelaten (in inventarisnummer 8154). Zo lezen we dat deze werkzaamheden op 28 februari 1953 begonnen, met 'het maken van afrasteringen bij Muchterstraat en Hanengas' en het plaatsen van een 'schaftwagen'. Dit nam 4,5 uur in beslag. Op 16 november 1954, anderhalfjaar later, is het werk voltooid: 'materiaal afvoer' en het afvoegen van het metselwerk waren de laatste klusjes.

Onderzoek doen?

Raadpleeg hier de inventaris. Zelf stukken bekijken? Van harte welkom in de studiezaal tijdens openingstijden, dinsdag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Lees hier alle andere nieuwsberichten van het Regionaal Archief Nijmegen.